torstai 14. elokuuta 2008

I S Ä

Tykkäsin isästä. Rakastin. Niin paljon, kun lapsena jotakin voi rakastaa.
Näin liian vähän. Kerroin vielä vähemmän. En osannut osoittaa, enkä sanoa. Nyt jos lukisit tämän, tietäisit. Jos saisin sanoa vain yhden sanan se olisi ”selvisin”.
Selvisin kaikesta huolimatta. Siitä mitä Se teki. Se, mitä itse tein. Siitä, etten halunnut selvitä. Siitäkin. Jollain tavalla se kai on Ihme.
Arvostin sitä, että näit meitä kerran parissa kuukaudessa aina jaksamisesi mukaan. Saatiin valita makaronia ja lihapullia vai nakit ja muusi. Annoit vaihtoehtoja ja tilaa hengittää. Näytit sen että rakastat. Niin minäkin sinua. Vieläkin.

Dokumenteista näkee, ettet ollut niin kiva äidille. Taisit lyödä. Silloinkin, kun olin vielä mahassa. Tiedän, ettet halunnut satuttaa minua, tai ainakin haluan niin uskoa. En tunnista sinua teksteistä. En voi uskoa, että se todellakin olit sinä. Dokumentit itkettävät. En halunnut uskoa sinusta kuin hyvää.
Siellä lukee myös, että siskoni näki sinua kuolemaasi saakka. Totta, enhän tullut viimeiseen tapamiseen ja sen jälkeen olitkin jo poissa. En tullut, koska minulle asia esitettiin niin, että selvittelette siskoni asioita. En halunnut tunkeilla. Jälkeenpäin voi sanoa, nyt harmittaa. ”koskaan ei voi olla liian myöhäistä”- voi olla, nyt on. Sinä et selvinnyt. Humalasta. Elämästä.
Siellä lukee myös että kävimme lähikuppilassa kanssasi ja jonkun mitään-tietämättömän kommentti oli ”se ei tuntunut kivalta”.
-"Ei tunnu kivalta."- Kyllä minusta tuntui. Joit aina kupillisen aamusta asti seissyttä kahvia ja me saatiin puoliksi omenalimonadi. Se on muuten vieläkin hyvää. Se muistuttaa minua sinusta. Ja kyllä hemmetti tuntuu Hyvältä.
Olin tarpeeksi pieni, etten muista asioista paljoa. Toisaalta se on hyvä, muistan paljon hyviä asioita. Huonommat unohtuvat, jos ne ikinä päässäni ovat olleetkaan.
Joskus pääsimme kokeilemaan Sinun luonasi yökyläilyä. Se ei mennyt kovin hyvin. Taisin pissata sänkyyn. Anteeksi siitä. Sen jälkeen me ei päästy enää luoksesi yöksi. Vannon, että olisin osannut käydä vessassa ja osannut olla kunnolla. Mutta minulta sitä ei kysytty. Ei annettu toista mahdollisuutta - Meille.

Ei kommentteja: